Funktioner & Valmöjligheter

Klippyta

Många robotgräsklippare har en maximal klippyta på 1000-3000 m2, men det finns modeller för såväl mindre som större klippyta, i vissa fall ända upp till 10000 m2. Det är dock inte alltid så att gräsklipparen klarar av den klippyta som utlovas och det kan därför vara klokt att köpa en modell som anges klara en större klippyta än det verkliga behovet.

Max lutning

En robotgräsklippare är gjord så att den inte ska välta och klarar därför inte vilken lutning som helst. Beroende på hur gräsmattan ser ut bör man kontrollera vilken lutning som robotgräsklipparen klarar. Vanligt är att de klarar de en lutning mellan 30-40%, vissa modeller ända upp till 45%. Men det finns också robotgräsklippare som klarar betydligt mindre lutning.

Ljudnivå

Ljudnivåerna skiljer sig ganska mycket åt mellan olika modeller och kan variera mellan 50-80 dB. Eftersom en robotgräsklippare arbetar under en längre tid än en vanlig gräsklippare och även kan köras nattetid kan det vara vettigt att kontrollera ljudnivån, inte minst med hänsyn till grannarna.

Klippbredd

Vanligast förekommande är en klippbredd på mellan 22-30 cm cm, men det finns även robotgräsklippare som har mer än dubbla klippbredden.

Batteritid vid drift

Det är stora skillnader i hur länge robotgräsklipparen kan arbeta innan den behöver laddas. Vanligt är att de kan arbeta 2-5 timmar, men även här förekommer variationer mellan olika modeller. Beroende på modell klarar en robotgräsklippare att klippa mellan 50-250 m2 på en laddning

Klippteknik

En robotgräsklippare har antingen rörliga utbytbara knivar (vanligtvis 2-4 knivar). eller en solid roterande slinga. Det förstnämnda är vanligast.

Begränsningskabel

För att avgränsa klippytan medföljer en begränsningskabel. Ofta ligger den mellan 150 – 250 meter. Har man en stor trädgård får man räkna med att behöva köpa till en extra begränsningskabel.

Batterikapacitet

De flesta modellerna har en batterikapacitet runt 3 Ah, men det finns robotgräsklippare som har ända upp till 15 Ah.

Batterityp

Det finns tre olika batterityper som en robotgräsklippare kan ha. Klart dominerande är Li-Ion-batterierna. Några modeller har istället antingen Lead-Acid eller NiMH. Batterierna kan vanligtvis bytas ut om/när de tappar i kapacitet med åren.

Laddningstid

Laddningstiden kan variera mellan olika robotgräsklippare. 1-3 timmars laddningstid är vanligast, men det förekommer modeller som kräver betydligt längre laddningstid.

Funktioner

Robotgräsklippare har en rad funktioner. Kontrollera vilka funktioner som ingår för att säkerställa att du får den funktion du önskar.

Självdockning med automatisk laddning har i stort sett alla robotgräsklippare på marknaden.

Lyftsensor är en säkerhetsfunktion som gör att gräsklipparen stannar om den lyfts upp av t ex ett barn eller om den välter. De flesta robotgräsklippare är utrustade med den funktionen.

Ur stöldsäkerhetssynpunkt är pinkod en bra funktion vilket de allra flesta robotgräsklippare på marknaden har. Det gör att robotgräsklipparen blir obrukbar utan rätt pinkod vilket i sin tur gör den mindre attraktiv att stjäla. Vissa modeller har även ett larm som tjuter om man lyfter upp klipparen.

Om robotgräsklipparen har regnsensor så slutar den klippa och åker till sin dockningsstation vid regn. Denna funktion kan vara bra då vissa modeller i tester har svårt att klippa med bra resultat när gräset är blött.

Vissa modeller har ett inbyggt simkort vilket gör att de kan styras via mobilen. Andra modeller kan styras via fjärrkontroll/bluetooth. Fjärrkontrollen gör det möjligt att styra robotgräsklipparen manuellt och låta den klippa ytor utanför begränsningsområdet.

Zoninställning innebär att om någon del av gräsmattan växer snabbare, t ex en nysådd del, så finns det robotgräsklippare där man kan ställa in att dessa zoner ska klippas oftare.

Tillverkare & Märken

De märken som dominerar på den svenska marknaden för robotgräsklippare är Husqvarna, Stiga, Gardena, Worx, Wiper, Bosch, Robomow och Viking Garden.

Bäst i test av robotgräsklippare

2015 testade Testfaktas robotgräsklippare i fem olika moment (klipp-prestanda, säkerhet, installation och hanterbarhet, hinderhantering och ljudnivå). Bäst i testet blev Husqvarna Automover 320 som fick totalbetyg 4,5/5. På andra plats kom Honda Miimo 520 med 4,3 poäng och trea kom Bosch Indego 1000 Connect med 4,2 poäng.

Även tidningen Hus & Hem testade under 2015 ett antal robotgräsklippare. Man tittade på användarvänlighet, drift & säkerhet samt resultat. Här påtalar man att det kräver ett stort förberedelsearbete med att installera maskinen och gräva ner begränsningskabel. Vinnare i detta test blev Worx 2.0 som fick betyget 5/5. Delad andraplats gick till Indream Cadero 1500 TS, Bosch Indego 1300 och Husqvarna Automover 320 som alla fick betyget 4/5.

När Råd & Rön testade robotgräsklippare 2014 stod Robomow som testvinnare tillsammans med Viking MI 632. Dessa båda stod i en klass för sig.

Här kan du köpa din robotgräsklippare

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.