Funktioner & Valmöjligheter

DSL eller fiber

Det finns två olika typer av internetuppkopplingar du kan ha till din bostad och det är DSL (via telefonjacket) eller fiber. Beroende på vad du har kan det vara smart att välja olika routrar.

DSL – Har du internet via telefonjacket så behöver du ett modem. Det tillkommer alltså en till enhet som måste sitta mellan telefonjacket och routern. Som tur är finns det routrar med inbyggt modem som gör att man kan spara plats och slippa ha två enheter som bara kräver massa extra kablar.

Fiber – Får du internet via fiber så behövs inget modem utan bara en router. Oftast får man en router från leverantören men det kan ibland vara bra att kika på andra alternativ än den som kommer med.

Trådlös eller ej

De flesta routrar har stöd för att sända ut ett eget trådlöst nätverk (Wi-Fi). På förpackningen eller produktbeskrivningen kan du alltid se om routern har stöd för Wi-Fi eller inte.

802.11-Standard (Typ av trådlöst nätverk)

Det trådlösa nätet kan skickas ut på två olika frekvenser som används för Wi-Fi, 2,4 GHz och 5 GHz. Det som påverkas av detta är den enhet du ska koppla upp på ditt Wi-Fi.

De allra flesta routrar idag använder N-standard för trådlöst nätverk. Den standarden skickar ut både på 2,4- och 5 GHz-bandet. Så det fungerar med alla enheter som kan kopplas upp på nätverket.

Det finns även en lite nyare standard idag som heter AC-standard. Den sänds bara ut på 5 GHz-bandet och är snabbare och stabilare än N-standarden. Kolla om dina enheter hemma har stöd för AC och välj iså fall en router som också har det.

Hastighet

Olika routrar har stöd för olika hastigheter. Idag brukar routrar ligga mellan 100 Mbit/s och 1000 Mbit/s men det finns routrar som är både långsammare och snabbare.

Din uppkoppling mot internet blir aldrig snabbare än det som är specificerat på ditt abonnemang. D.v.s. en router med stöd för 1000 Mbit/s kommer fortfarande aldrig komma över 100 Mbit/s om det är det du får från din leverantör.

Konfiguration

De flesta routrar som man kan köpa idag kommer förkonfigurerade. Det betyder alltså att du bara behöver koppla in sladdarna på rätt plats så kommer allt fungera.

Vissa modeller måste man dock konfigurera själv och då kan det krävas att man är lite teknisk och vet vad man gör.

Administration

Alla routrar kan på något sätt administreras och konfigureras om utefter hur man vill ha det. Tillverkare och modeller skiljer dock på hur denna administration ser ut och det kan därför variera i fråga om hur enkelt det är att administrera själv.

Om man inte har tidigare erfarenhet av att administrera och konfigurera routrar så är det smartaste alternativet att köpa en förkonfigurerad och inte röra administrationen.

Storlek på hem/kontor

Det Wi-Fi som en router kan sända ut räcker inte hur långt som helst. Har man ett stort hus så kan det därför vara bra att kolla hur långt routern sänder innan man köper den.

Försök sen att placera routern nära mitten av ditt hem/kontor så att den täcker så stora delar av området som möjligt.

Om ditt hem eller kontor är för stort för att routern ska nå så kolla på att köpa en access punkt och förläng det trådlösa nätverket.

3G/4G

Det finns routrar som har stöd för 3G och 4G. I dessa kan man installera ett SIM-kort och via det få kontakt med det mobila nätet för att få internet.

Detta är bra om man är placerad på en plats där man varken har tillgång till DSL eller fiber.

Tillverkare & märken 

De mest kända tillverkarna av routrar är: D-Link, TP-Link, Ubiquiti, Juniper, Cisco, HP, Dell, Asus, Netgear och Technicolor.

Bäst i test av routrar

Bäst I Hemmet gjorde 2017 ett test av routrar för hemmabruk. Där går de även igenom allt du behöver veta innan du köper en router. Vinnaren i deras test blev D-link DIR-842 med motiveringen att en bra router för hemmabruk inte behöver vara allt för dyr, den behöver endast vara stabil och klara rätt hastigheter.

PC för alla har sedan 2010 gjort ett test av routrar som de uppdaterar varje år. Nu senast 2017 blev det Netgear Nighthawk X6 R8000 som blev bäst i test som är en riktig värsting-enhet. Nummer två blev Linksys EA9500 som också presterade väldigt bra i deras tester.

Här kan du köpa din router

Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.

Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.