Funktioner & Valmöjligheter
Batteridrift eller nätdrift
De allra flesta rakapparater på marknaden idag har batteridrift och är laddningsbara. I vissa fall följer ett laddningsställ med. Batteridriften gör att man kan röra dig obegränsat och slipper vara bunden av tillgång till eluttag.
Vattentålighet
Många rakapparater som säljs är vattentåliga, vilket inte är detsamma som att de är vattentäta. En vattentålig rakapparat tål stänk. En vattentät rakapparat kan man använda i duschen.
Rengöring
En del rakapparater kan rengöras under vattenkranen. Andra rengörs med en medföljande borste. Det finns även rakapparater som levereras med en särskild rengöringsstation som rengör, smörjer och laddar rakapparaten.
Typ av rakblad
Rakbladet kan vara av vibrerande typ eller roterande typ. Vibrationerna syftar till att hårstråna ska resa sig för att ge en effektivare rakning. Enligt Råd & Röns test 2013 är det dock ingen större skillnad i resultat mellan de olika teknikerna utan mer en smaksak vilken variant man gillar bäst.
Driftstid för batteriet
Driftstiden, d v s hur många rakningar per laddning man kan göra varierar. Det kan skilja sig ända upp till en timme i driftstid mellan olika rakapparater.
Laddningstid
Även laddningstiden varierar mellan olika rakapparater. De flesta har en laddningstid på 1-2 timmar, men det finns rakapparater som kräver betydligt längre laddningstid. En del rakapparater har snabbladdning, vilket dock innebär betydligt kortare driftstid.
Särskilda funktioner
Med en trimmerfunktion kan man raka bort extra långa hårstrån. Den är även bra till att ansa mustasch och polisonger.
En del modeller har löstagbart rakhuvud. Då kan rakhuvudet bytas ut vilket kan ge en längre livslängd på rakapparaten.
Vissa rakapparater har en hårupplyftande funktion vilket innebär att hårstrået lyfts upp något innan det skärs av. På så sätt skärs hårstrået av under hudytan vilket syftar till att ge en ännu slätare rakning.
Tillbehör
De tillbehör till rakapparater som finns är bland annat extra skärhuvuden samt rengöringsspray eller rengöringsvätska.
Tillverkare & märken
De vanligaste förekommande märkena av rakapparater är Braun, Philips, Remington och Panasonic. Andra märken är AEG, Sapir, Adler, Babyliss, Clatronic, Lanaform, Marquant, Team, Techwood m fl.
Bäst i test av rakapparater
Enligt ett test av rakapparater i Råd & Rön 2013 rakar de flesta rakapparaterna med liknande resultat, medan det skiljer sig hur pass bra batterier de har. Bäst betyg i detta test fick följande apparater: Braun Series 5 5030s, Philips SensoTouch 2D RQ1175/17 samt Philips SensoTouch 3D RQ1250/16. Alla fick samma betyg.
Här kan du köpa din rakapparat
Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.
Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.