Funktioner & Valmöjligheter
Olika sorters dammsugare
En dammsugare är en hushållsenhet som alla med största sannolik har i hemmet. Vilken typ man har kan dock variera lite.
De vanligaste varianterna är den vanliga standarddammsugaren, handdammsugaren och centraldammsugare. Sen även en relativt nyare variant som kommer för några år sedan som är robotdammsugare.
Standarddammsugaren består av en låda där dammsugarpåsen och motorn för hela enheten sitter, en slang går sen från denna låda ut till munstycket. I de allra flesta fall så använder denna typ av dammsugare en elsladd som går från lådan för sin energiförsörjning.
Handdammsugare är mer av en avancerad sopkvast till utseendet, som såklart suger upp smuts. Den består av ett skaft där motorn och behållaren för enheten sitter längs just detta skaft. I många fall kan man även ta loss en liten handhållen enhet från skaftet som kan användas på hyllor eller liknande. Handdammsugare använder batteri och har olika batteritid beroende på modell.
Centraldammsugare finns oftast i hus. Dessa består av en centralenhet där behållare och motor är allokerat. Sen har man en dammsugarslang som man kan koppla in i hål som är placerade runt om i huset.
Robotdammsugare är precis som namnet säger robotar. Dessa är självgående små enheter som tar sig runt i huset på egen hand efter t.ex. ett schema. Fungerar bäst i hem med öppna ytor.
Energimärkning
Från 1 september 2021 har alla nya dammsugare fått ett krav från EU på ekodesign. Dessa krav visar hur bra och miljövänlig en dammsugare är. Följande markeringar gäller:
Effektivitetsklass
För att hålla en låg energiförbrukning på dammsugare har man en effektivitetsklass. Den illustreras idag mellan A-G där A är det bästa betyget. Från och med 1 september 2021 så kommer dessa krav skärpas och märkningen kommer utökas med fler A-klasser. Dessa kommer vara A+, A++ och A+++, I och med detta kommer de sämre klasserna att försvinna. Samtidigt så kommer maxgränsen för effekten på nya dammsugare gå ner till 900 watt från 1600 watt.
Energianvändning
På energimärkningen kan man även se årlig energianvändning. Detta är uträknat i kilowattimmar och baseras på att man dammsuger 50 gånger per år i en boyta på 87 kvm. Just eftersom alla inte har denna boyta så stämmer inte användningen exakt för alla hushåll, men man får en idé om hur mycket energi den drar.
Dammupptag
Märkningen visar också dammupptaget för matta och hårt golv. Även här används en skala mellan A-G där A är bäst.
Ljudnivå (Buller)
Det sista som visas på märkningen är hur mycket dammsugaren bullrar vi användning, dvs. vad ljudnivån ligger på. Detta visas i decibel.
Storlek
Hantering och förvarande av dammsugaren bestäms ofta av dess storlek. En liten dammsugare är lättare att förvara och hantera men besitter oftast mindre effekt än en lite kraftigare dammsugare.
Batteritid
Batteritid gäller bara för robot- och handdammsugare. De andra har strömförsörjning via andra metoder. Ett batteri som håller längre är att föredra eftersom du då inte behöver stanna upp mitt i arbetet. Detta kan ofta innebära ett högre pris.
Behållare
Dammsugare har antingen en dammsugarpåse eller en enklare behållare där smutsen samlas.
En behållare är enklare att hantera när det är dags för tömning och kostar inget extra. Men det behöver ske oftare.
Att bytta dammsugarpåse betyder att du måste investera i en ny som passar din dammsugare.
Munstycke
Alla vanliga dammsugare kommer med ett munstycke. Ibland är dessa av lite sämre kvalité och då kan det vara smart att fundera på att köpa ett separat som fungerar bättre.
Tillverkare & märken
Det finns ingen brist på märken i Sverige. Däribland hittar vi t.ex. Siemens, Whirlpool, Philips, Electrolux, Nilfisk-Advance Miele och Kärcher. Alla dessa tillverkar riktigt bra dammsugare.
Bäst i test av dammsugare
Tidigare i år (2017) så gjorde Bäst I Hemmet ett genomgående test av dammsugare. I deras test utsågs ZuoGreen+ från Electrolux till vinnare. Enligt dem en kraftfull och energisnål dammsugare som gör sitt jobb ytterst bra.
Råd & Röns har ett gigantiskt test där de testat hela 92 olika dammsugare, uppdaterades senast i december 2016. Denna gång var det Miele Complete C3 Excellence Allergy Ecoline som toppade deras lista med ett betyg på 74 av 100 möjliga poäng.
Testfakta har självklart också tagit fram sina representanter för favoritdammsugare i ett test som uppdaterades senast 2015. Även dem utsåg Electrolux ZuoGreen+ som vinnare med bara 0,1 poäng före andraplatsens Bosch BSGL5331.
SVT Plus gjorde år 2015 ett test där de tog 4 dammsugare i prisintervallet 1300 – 1800 kr och jämförde för att se vilken som var bäst. Vinnare blev Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN. De andra deltagarna var dammsugare från Miele, Philips och Nilfisk.
Här kan du köpa din dammsugare
Har du upptäckt något fel på denna sida? Meddela oss genom detta formulär.
Jämför.org tar inte ansvar för eventuella fel eller brister i webbplatsens innehåll.